Elda i gammal kakelugn

En nyuppmurad kakelugn behöver lite tid att torka innan det går att elda i den, det känner du som är kakelugnsägare sedan gammalt säkert till. Men visste du att även du som har en gammal ugn bör värma upp den försiktigt i början av varje säsong? 
Teglet och kaklet rör sig lite grann beroende på temperaturen, och om de svängningarna sker för hastigt så riskerar kakelugnen att spricka och börja läcka. Du vill inte riskera att behöva sätta om hela din kakelugn i förtid, eller hur, så ta det lugnt i början.  
Du kommer däremot att se att det spricker en aning i fogarna mellan kakelplattorna på sikt. Det är normalt, och inget du behöver oroa dig över. Med ett antal års mellanrum kan de vita fogarna mellan kakelplattorna behöva skrapas ur och fogas om, men det är mest en utseendefråga. Bli alltså inte livrädd om du ser någon liten spricka i en sådan fog, det är helt i sin ordning.

Så här gör du för att ”elda in” din kakelugn som har stått oeldad en tid:

 

  1. Öppna gärna luckor och spjäll några dagar så att luften får en chans att cirkulera. 
  2. Se över eldstaden. Har putsen flagnat? Läs mer om hur du kan bättra på för att skydda teglet här.
  3. Ställ in några värmeljus några kvällar i rad. Det värmer upp den kalla luften i kanalerna och murstocken och sätter fart på luftcirkulationen.
  4. Gör en liten brasa av tidningspapper/tändved/några små vedträn. Börjar elda VÄLDIGT försiktigt. Ha gärna luckorna öppna så att draget inte blir för kraftfullt direkt.
  5. Fortsätt att elda försiktigt, med en liten brasa några kvällar i rad.
  6. Trappa upp stegvis till allt större brasor.  
  7. Ta för vana att elda försiktigt fortsättningsvis. Helst inte mer än en brasa per halvt dygn (en på morgonen och en på kvällen). Eldar du på för mycket riskerar du att överhetta din kakelugn som då kan spricka och börja läcka och måste sättas om. Självklart kan du fylla på en brasa med ytterligare några vedträn på kvällen bara för att hålla liv i den för att det är mysigt, men reglera då gärna med spjället så att det inte brinner för kraftigt, och håll rentav luckorna öppna när du fyller på så att inte värmen blir för hög i kakelugnen. Behandla din dyrgrip med varsamhet!

Kom i håg: har en kakelugn stått oanvänd längre än 3 år måste den för övrigt besiktigas av en skorstensfejare innan den kan användas.     

 Vet du vad luckorna längst upp på kakelugnen är till för och hur du ska hantera dem? Läs mer här!

Tillbaka till Elda och vårda din kakelugn