Putsa om i eldstaden

Inuti kakelugnen, just där eldhärden är, där brukar putsen efter något års använding flaga. Då är det dags att putsa om kakelugnen just i själva eldstaden, alltså där brasan brukar brinna. Det blir förstås ohyggligt hett runt elden och putsen ska finnas där för att skydda tegelstenarna som kommer i kontakt med elden. Har man varit klok nog att investera i (väldigt dyrt) eldfast tegel inuti kakelugnen närmast eldhärden så är det troligen inte lika viktigt med denna yt-putsning med lera, men om man inte har eldfasta stenar är det mycket viktigt för att inte sprickor ska uppstå på sikt. Gör så här:

  1. Det absolut viktigaste är att komma i håg att aldrig använda cement eller betong i en kakelugn överhuvudtaget, utan lerputs som dessutom ska vara eldfast. Finns att köpa i kakelugnsaffärer och även i bygghandeln.
    Du kan också blanda ihop lera själv på gammalt vis. Du tar då 1 del lera (från närmaste sjöstrand eller lerpulver) + 2 delar fin sand + vatten, allt enligt ett recept från kakelugnsexperten Valter Pettersson i Rönninge.
  2. Blanda ihop putsen i något kärl, till en tunn gröt-konsistens.
  3. Blöt tegelstenarna i kakelugnen lite grann med vanligt vatten, med en svamp eller pensel ed.  
  4. Stryk på lerputsen tunt, några millimeter tjockt. Tunnare tycks sitta kvar bättre. Enklast är att använda en pensel eller en spackel/liten murarslev. Det är ju ganska trångt!
  5. Låt torka ett par dagar.
  6. Börja elda försiktigt och trappa upp, i linje med vad som beskrivs på denna länk. 
  7. Den här proceduren kan behöva upprepas varje år, eller med ett par års mellanrum, så snart man ser att putsen lossnat och teglet lyser igenom.

PS!  Samme Valter Pettersson tipsar på sin hemsida om att det ibland hävdas att lite aska i bruket skulle göra att putsen sitter uppe bättre och inte flagar så ofta, men enligt andra som provat gör det ingen större skillnad. Prova att blanda i lite aska om du vill och tror på det rönet!