Det blir kallt i rummet när jag eldar. Varför?

Fråga:
Hej! När jag eldar i min kakelugn blir det kallt i rummet. Varför? Och vad kan jag göra för att förhindra det?
Tack för er hjälp / Tobias

 

SvarHej Tobias,
Jag blir väldigt konfunderad över din fråga. Har faktiskt aldrig stött på det problemet tidigare. Jag har rådfrågat en skorstensfejar-tekniker som inte heller hade något bra svar.
H
ur brukar du elda? Hela idén med en kakelugn är ju att eldhärden ska stängas in bakom luckorna så att elden brinner lagom fort och får chans att värma upp allt tegel och bruk som själva kakelugnen är uppbyggd av. 
De heta rökgaserna leds därför runt i ett labyrintartat mönster av rökgångar upp och ner inuti kakelugnen för att värmen ska stanna kvar så länge inne i ugnen som möjligt innan de släpps ut i skorstenen. Hela massan av sten och sand inuti ugnen blir därmed upphettad och ugnen fortsätter på det viset att utstråla värme ut i rummet många timmar efter att själva elden har slocknat.

Det är ju det som är skillnaden mot till exempel en öppen spis där röken bara susar rakt upp ur skorstenen. En öppen spis kan på det sättet faktiskt kyla ner ett rum snarare än att värma det eftersom all varm luft i rummet sugs in i elden (som ju behöver syre för att brinna) och sedan förs upp och ut ur skorstenen. In i rummet rusar i stället kalluft utifrån genom ventiler och självdrag för att ersätta den varma luften som sugs in i den öppna spisen, och så har man ett luftflöde som faktiskt gör rummet kallare. Precis intill eldstaden blir det ju förvisso varmt av strålningsvärmen från den öppna elden, men i huset i stort blir det bara kallare.
Att elda för kråkorna brukar man ju kalla det!   

Men så ska ju alltså inte en kakelugn funka utan tvärtom göra rummet varmare genom att hela ugnen värms upp och bibehåller värmen under massor av timmar.
Spana gärna in våra goda råd för hur man bör elda sin spis: http://www.alltomkakelugnar.se/elda-och-varda-din-kakelugnRiktmärket är att elda en brasa morgon och kväll maximalt. Mer än så bör man helst inte lägga in eftersom för hård eldning faktiskt kan få ugnen att spricka. Om man eldar på kvällen så brukar ugnen faktiskt vara lite ljummen på utsidan även på morgonen så den bör ju hålla värmen länge.

Jag kan inte riktigt komma på något mer bra förslag, men jag hoppas att något av ovanstående ska kunna hjälpa dig att få upp värmen där hemma! VARMT lycka till!

/ Anna-Carin på AlltOmKakelugnar 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>