Det ryker in och luktar surt från kakelugnen

Fråga:          Hej, jag har en kakelugn från Kronspisen men kan nästan inte elda I den för att det ryker in . Det är inte mycket men ger en stickig lukt i rummet. På hösten när det börjar bli kallare ute och börjar regna blir det en sur lukt i rummet.  Till saken hör att huset är uppvärmt med en frånluftsvärmepump med utsugningsventiler i kök och badrum. Rummet där kakelugnen står har 3 st öppna frisklufts ventiler för tillluft.   Vad gör man åt detta ?   Med vänlig hälsning  /  Per

Svar:    Hej Per, det här är ett välkänt problem.
Problemet är sannolikt att ditt hus har två system som inte harmonierar.
En eldstad behöver luft in för att kunna brinna. När det inte brinner i eldstaden är det bra om kanalen ventileras (fungerar som en frånluftskanal), detta för att undvika lukt samt för att torka ur regn som kommer ner i kanalen från ovan.
Har man ett annat ventilationssystem i huset som konstant suger luften ut från huset så kommer rökkanalen att fungera som en tilluftskanal. Ska luft ut måste luft komma in, i detta fall kommer luft bla in i huset genom rökkanalen = luktar surt/rökigt. 

Vad gör man åt detta då?
Det är jättesvårt att eliminera lukt då man inte eldar…. Man kan ha dörren stängd in till rummet där eldstaden finns, vara nogrann med att ha luckor, lufttillförsel och spjäll stängda på eldstaden, se till att det finns rikligt med tilluft i övrigt.
Luft är som vatten, den tar alltid den enklaste vägen!  
Det kan även funka med att insallera en rökgasfläkt som är kopplad till ett varvtalsreglage. Reglaget ställs så att det alltid finns en luftström ut genom rökkanalen. När man eldar vrider man upp reglaget för ett större flöde. Detta bör kollas med en kunnig inom ämnet frånluftsvärmepumpar, så inget blir fel då det helt plötsligt finns en annan "kraft" i huset som vill dra luften åt ett annat håll.
En bekant till mig hade exakt samma problem och löste det genom att sätta dit en rökgasfläkt, och det funkar bra hemma hos honom.

När man vill elda brukar det räcka med att stänga till dörren till rummet med eldstaden i samt öppna ett fönster för att brasan inte ska ryka in, när brasan sen kommit igång så brukar den kraften vara så stor så att den inte påverkas av övriga frånluftssystem.

Hoppas att den här infon kan ge dig ledtrådar och tips så att du kommer tillrätta med ditt problem. Lycka till och ha det gott!   /  Anna-Carin på Allt Om Kakelugnar