Går det att måttbeställa luckor till kakelugnen?

Fråga:
Hej, och tack för en informativ och trevlig sida.
Jag har en kakelugn som har en breddad öppning och därmed saknas luckor. Kan ni hjälpa mig med tips på vart jag kan vända mig för att köpa nya luckor?
Mvh Niklas

Svar:
Hej Niklas, Kul att du hittat till AlltOmKakelugnar!

Ja, luckor behöver du ju ha.
Hela idén med en kakelugn är ju att eldhärden ska stängas in bakom luckorna så att elden brinner lagom fort och får chans att värma upp allt tegel och bruk som kakelugnen är uppbyggd av. De heta rökgaserna leds därför runt i ett labyrintartat mönster av rökgångar upp och ner inuti kakelugnen för att värmen ska stanna kvar så länge inne i ugnen som möjligt innan de släpps ut i skorstenen. Hela massan av sten och sand inuti ugnen blir därmed upphettad och ugnen fortsätter på det viset att utstråla värme ut i rummet många timmar efter att själva elden har slocknat.
Det är ju det som är skillnaden mot t ex en öppen spis där röken bara susar rakt upp ur skorstenen. En öppen spis kan på det sättet faktiskt Kyla ner ett rum snarare än att värma det eftersom all varm luft i rummet sugs in i elden (som ju behöver syre för att brinna) och sedan förs upp och ut ur skorstenen. In i rummet rusar i stället kalluft utifrån genom ventiler och självdrag för att ersätta den varma luften som sugs in i den öppna spisen, och så har man ett luftflöde som faktiskt gör rummet kallare. Att elda för kråkorna brukar man ju kalla det!
Så utan luckor, ingen bra funktion av kakelugnen.

Visst går att måttbeställa luckor.
Nedan komemr några förslag på vart du kan vända dig. Men glöm inte att först kolla möjligheten att det faktiskt finns standardluckor i rätt mått, det är inte omöjligt.  

Du bör vända dig till ett kakelugnsmakeri eller en kakelugnsbutik, eller också en byggnadsvårdsbutik. På alla ställena har de förmodligen både gamla och nya luckor i olika format. Vilket man vill ha kan ju vara en smaksak, men gamla luckor är kanske billigare, och i mitt personliga tycke mera passande på en riktigt gammal ugn. Men det är förstås en smaksak.
Har du riktig tur kan du också hitta luckor på Tradera/Blocket, men då måste ju måtten passa förstås.
 

Vet du inte var det finns någon lämplig butik av det slag jag nämnde i närheten av där du bor, så spana gärna runt här på www.alltomkakelugnar.se där många bra butiker och kakelugnsmakerier annonserar, och kontakta någon lämplig. Här är annars några som jag vet kan hjälpa till:

Jag tog nu en snabb titt på en av de allra bästa i branschen:  mariebergs kakeluignsmakeri i Stockholm och hittade flera luckor som kan bestälas där, till exempel:  http://www.mariebergs.com/?pid=89 

Lycka till! / Anna-Carin på AlltOmKakelugnar.se


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>