Glaslucka i kakelugnen – men varför luftspalt?

Fråga:
Hej.
Jag hoppas att ni kan ge svar på följande fråga och att jag får ställa den.
Man har renoverat vår gamla kakelugn. Tagit ner den och byggt upp den på nytt. Ett underbar gjort jobb. Nu har vi som extra en glaslucka. Men det finns 1 cm luft under den. Alltså…den är 1 cm för kort. Ska det vara så eller är det ett fel?
Jag är tacksam om ni vill svara mig.
Ursäkta, men jag är holländare med hus i Sverige, så jag lyckas inte att skriva utan fel.
 /  Antonia

Svar:
Hej Antonia,
Kul att du hittat hit till oss på Allt Om Kakelugnar. (Och det är verkligen inget fel på hur du skriver!)
Det verkar ju som om du har låtit något yrkesman utföra jobbet? Enklast måste vara att fråga installatörerna om luckan och hur den är tänkt att fungera.
Du skickade inte med någon bild på kakelugns-luckan i glas, så vi får gissa

Grundregel 1: Eld behöver syre för att kunna brinna. En vanlig kakelugnslucka är inte helt tät, även om man stänger de små spjällen i den, utan det glipar alltid en smula, vilket gör att luft från rummet kan komma in till elden. Om man skulle ha en helt tät lucka skulle elden få svårt att brinna för inget syre skulle kunna komma till.

Är inte din lucka försedd med några eleganta ställbara förbränningsluftsventiler så misstänker vi att de som installerade den därför har gjort det enkelt för sig och i stället skapat en liten luftspalt. Man har kanske alltså lämnat ett litet utrymme längst ner för att för att syre ska kunna smita in till elden. Om man jämför denna luftspalt så är den ju ungefär lika stor som hålen i de inre eldstadsluckorna.

I och för sig så låter kanske 1 centmeter i största laget – det måste ju bli ett otroligt drag i eldstaden, eller? Har man för mycket drag brinner elden lite onödigt fort och veden går åt snabbt. Det blir inte så värmeeffektiv eldning. (Du märker det dels på att veden brinenr fort, men framför allt hör du på ljudet när du stänger till luckan om det är väldigt kraftigt drag.)

OM du skulle uppleva att den där luftspalten på en centimeter är ett problem eller en felkonstruktion så bör du förstås låta installatörerna åtgärda det. Vi säger absolut inte att det är ett fel, eftersom vi inte vet hur det ser ut och hur det är byggt. Utan det får du avgöra i samråd med installatören. Om du tycker attd et är för kraftigt drag och brinner för fort så kan det hända att det går att mura in en liten klack innanför som minskar måttet på glipan och därmed minskar syreinsläppet. Då brinner elden saktare.

Men som sagt: ställ dina frågor till installatören så får du besked om hur de har resonerat.
Varmt lycka till! Hör gärna av dig igen om du får klarhet i detta och berätta hur det gick.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>