Hur ska spjällsnöret sättas fast? (Och en varning för att spjällsnören kan skada kakelugnen!)

Fråga: Hur trär man snöret i spjällarmen och vilken typ av snöre ska det vara?    /  Hälsningar Ingrid

Svar:   Hej Ingrid,   
Det finns två varianter av "spjälldekorationer" kan man väl säga:  antingen ett spjällband som är en dekorationsremsa med broderier och liknande, eller också ett eller flera snören som avslutas en spjälltofs som ofta är en stilistiskt återgiven "tofs" gjuten i metall.
Den – metallvarianten – kan man med fördel sätta fast i en tunn kedja, den typen som man har till vanliga ventilationsspjäll i äldre lägenheter. Både dessa "metall-tofsar" + kedjorna + ev spjällsnören kan man hitta på byggnadsvårdsbutiker och även i en och annan välsorterad band-/sybehörsaffär av den gamla sorten. Du kan också prova på både Blocket och Tradera där det stundtals annonseras ut sådana här grejor, vanligtvis till mycket låga priser.
Även spjäll-dekorations-band, broderade eller liknande, kan man fästa med en tunn kedja, men det går lika bra med någon typ av band eller tvinnat "snöre", t ex av den typen som gardinomtags-tofsar ofta har. 

Det finns nog inga definitiva regler här, utan du kan göra lite som du vill och så som du själv tycker är vackert!

Ett varningens ord bara: 
En skorstensfejare som vi talade med vittnade om att ”de där tofsarna kan vara ett elände” om de sätts fast i själva spjället och man sedan använder dem för att dra ut spjället med. Eftersom man då drar rakt neråt i tofsen så blir belastningen på spjäll-armen väldigt stor och den sitter bara fast med bruk, inmurad i en skena som spjället löper i. Det är alltså tydligen väldigt vanligt att spjällen med tiden bryts loss ur bruket när man ständigt drar ut spjället med en sådan nedåt-belastning. Bättre är i så fall om man kan sätta fast "tofsen" eller "bandet" direkt på spjällarmen så att den får hänga där och se vacker ut, men att man faktiskt inte använder dess funktion. Sätt alltså fast den längst ut på själva spjällskenan, den som spjället löper i, eller också direkt på spjällarmen – men använd den i så fall inte utan dra ut spjället manuellt rakt ut i så fall.

Läs mer om spjällsnören och spjällband : http://www.alltomkakelugnar.se/tillbehor/spjallband