Kan man få en pensionerad kakelugn i bruk igen?

Fråga
Hej!  Ibland är vissa kakelugnar enligt mäklarbeskrivningarna ur bruk.
Går dessa att få i bruk igen eller är det omöjligt alt. väldigt kostsamt?
Tack på förhand,  mvh John 

Svar
Hej John,
En "pensionerad" kakelugn, som du skriver – en kakelugn som har fått eldningsförbud eller är utdömd – går alldeles säkert att få i bruk igen, men till olika pris beroende vad problemet är, och på hur gammal och trött den är.
Värsta scenariot är att den är instabil och håller på att rasa ihop, eller otät precis överallt, eller att det är tvärstopp inuti för att innandömet rasat ihop eller liknande. Då behöver man sannolikt montera ned hela kakelugnen och bygga upp den igen från början.
Det innebär ju då att man får en "helt ny" kakelugn eftersom allt inuti – tegel, sand och murbruk – blir sprillans nytt. Endast utanpåverket – kakelplattor, ventiler, spjäll och luckor – är originaldelarna. Detta är så fantastiskt med kakelugnar tycker jag: de kan leva nästan hur länge som helst eftersom de liksom föds på nytt inuti varje gång de byggs om från grunden, men är lika gamla och vackra på utsidan. Och fungerar som en sprillans ny ugn!
Men att bygga upp en kakelugn från grunden är ju inget man gör ofta, direkt. Det kostar.

Om däremot kakelugnen i sig är någorlunda schysst så kanske problemet är att murstocken inte är tät. Det kan man åtgärda relativt enkelt och billigare genom att låta en skorstenstätare dra ner ett böjligt rör genom murstocken ända från skorstenen och docka ihop det med kakelugnen. Öppningen upp till skorstenen blir då aningen mindre i dimension, men det brukar inte vara något problem med draget, och man får en garanterat tät kanal. Det där röret kostar en del per meter, liksom arbetet förstås, men det är ändå ett mycket billigare alternativ än att mura om murstocken i de flesta fall.

Jag skulle säga att man måste kika på varje kakelugn från fall till fall. Bästa sättet är att ta dit ett proffs för bedömning. De kan t ex filma hela murstocken för att se hur det ser ut.  De kan också provtrycka kakelugnen åt dig för att se var exakt den läcker. Är det bara på ett ställe går det kanske att åtgärda relativt enkelt.

Här hittar du mer information, ungefärliga priser osv om detta dilemma:

http://www.alltomkakelugnar.se/vanliga-fragor-och-svar/hjalp-min-kakelugn-lacker-vad-kan-jag-gora

http://www.alltomkakelugnar.se/elda-och-varda-din-kakelugn/vad-gor-man-at-en-lackande-kakelugn

Varmt lycka till!  / Anna-Carin som driver Alltomkakelugnar.se