Kan vi ta reda på hur gammal vår kakelugn är?

Fråga: 
Hej, i vårt hus finns det en kakelugn som vi inte vet något om. Det vore kul att få veta hur gammal den är och när den installerades.
Vi tror att den inte är original utan att den är relativt nyinstallerad.  
Tack för hjälpen   /  Anna

 

Svar:
Hej Anna, Ni har goda chanser att få veta mer!
Om förra ägaren har låtit bygga ugnen enligt alla konstens regler så har han/hon lämnat in en bygganmälan till kommunen.
När man gör det så vill byggnadsnämnden ha tillbaka ett sakkunnighetsintyg på att arbetet är korrekt gjort. Det intyget får man oftast från sotaren.
I sotarens dokumentation ingår även besiktningsprotokoll inklusive provtryckning av den nya ugnen (så att man vet att den inte läcker).

Både kommunen och även sotaren bör alltså ha dokumentation på när ugnen installerades.
Sotaren bör även ha dokumenterat uppföljande besiktningar som ju görs med några års intervall.

Mitt råd är att ta kontakt med lokale sotaren och be att få kopior på sådan info.
Där framgår det i bästa fall även vilken firma som murade upp kakelugnen.
Det är lite fascinerande detta att vi i Sverige genom seklerna varit så duktiga på att registerar och dokumentera allting. Tänk bara på kyrkböckerna där man kan följa generationer tillbaka till medeltiden om man har tur och tålamod.
Har man tur att bo på en ort där samma sotarfirma funnits länge och arkiven är i någorlunda ordning så kan man få bingo även på sin kakelugnsforskning. Det är väl värt att slå en signal till sotaren för att höra sig för om det finns uppgifter om kakeluignen i den fastighet där man bor!

Läs mer här om andra sätt att "forska" kring din kakelugn 

Läs mer här om att ta reda på var och när kakelugnen tillverkades