Räkneexempel på energi- och kostnadsbesparing med kakelugn

Vi får många frågor om hur effektiv en kakelugn egentligen är. Läs mer om detta här.


En av våra besökare, Bengt Nilsson,
sparar tiotusentals kronor på att stödelda i sina kakelugnar! Här bjuder han alla besökare på sin energiuträkning:    

Läsarpost:
Hej,  Jag heter Bengt Nilsson och jag bor i en villa från 1908 som har 5 kakelugnar. När vi köpte den för tre år sedan "öppnade" vi upp 2 på nedanvåningen och 1 på ovanvåningen.Vi har fjärrvärme och har inredd källare om 100m2, ( 4 rum) första våning om 120 m2 ( 5 rum) och en ovanvåning om 100m2 ( 5 rum) +isolerad vind. 

De första två åren har vi bara använt ugnarna till s.k. "myseldning" men fr o m slutet av oktober använder vi ugnarna till uppvärmning. Varje morgon tänder vi oftast alla 3 ugnarna och tänder den i vardagsrummet 1 gång framåt kvällen eventuellt också den på ovanvåningen. De 3 kakelugnarna vi använder är alla rektangulära och alla har en framsida på ungefär 80×280 cm. Till detta skall läggas sidorna som är ungefär 35×280 cm. Detta innebär ju att de har vardera en yta på drygt 3 kvadratmeter som vid uppvärmning utsöndrar värme.

Huset har totalt 16 element varav vi nu bara använder 2 i källaren, 1 på första våning och 2 på ovanvåningen. Vi låg tidigare på en årsförbrukning om 50.000 kwh fjärrvärme som nu kommer att bli ca: 16-18.000 kwh.
Två av elementen på ovanvåningen är elelement och de har vi inte på längre, följdaktligen sjunker elförbrukningen också. Under denna period har det gått ca: 2 kubik björk/bok ved.
 
På köpet har vi fått en myseldning första stunden man tänder upp brasan innan man stänger luckorna, mycket behaglig värme och många väldigt nyfikna och intresserade besökare framförallt eftersom många av de 500 villorna i området har kakelugnar.  

Med denna eldning har vi 20-22 grader varmt på dagen och 19-21 grader på natten. Kallast är det på morgonen då det ligger kring 19 grader. Yttertemperaturen har under denna period varit mellan -5 – +7. Yttertemperaturen påverkar inte inomhustemperaturen så mycket som vinden gör. När yttertemperaturen är minst 7+ dygnet runt kommer ugnarna att klara av full uppvärmning utan hjälp av något element, är jag övertygad om. 

Jag har läst allt på er fantastiska hemsida och lärt mig mycket. Jag hoppas att Ni med hjälp av denna information kan få fler att använda/ köpa kakelugnar som är en fantastisk möjlighet. 

På årsbasis skulle man i vårt fall få ungefär följande ekvation:  
Minskade värmekostnader 32.000 kwh a´65 öre   = 20.800
Minskade elkostnader     ca 4.000 kwh a´100 öre =   4.000
Ved, 6 m3 a 400:-     2.400
Braständare m.m.        400      

Besparing per år ca: 22.000:- för 30 minuters "jobb" per dag i 6-7 månader
Hade man satt in elvärme i exemplet ovan hade man säkert sparat 10.000:- till!

Med vänlig hälsning, Bengt   

 

Svar:  
Hej Bengt, och tack för ditt otroligt matnyttiga räkneexempel. Toppen att du vill inspirera oss och alla besökare på Allt om Kakelugnar att ännu mer uppskatta och använda våra kakelugnar.
Tusen tack!    / Anna-Carin på Allt Om kakelugnar 

Finns det fler av våra besökare som liksom Bengt har räknat på vinsten med sina kakelugnar så dela gärna med er av era beräkningar till oss!