Sprickor och plattor som lossnat inne i eldstaden – vad ska vi göra?


Fråga:
   
Hej!
Vi har köpt ett hus med kakelugn. Hittar inga papper på kakelugnen om byggnadsår, men jag har för mig att den är mindre än 10 år gammal. Vi flyttade in i februari och har eldat i den sedan dess (undantag för dom varma sommarmånaderna), men nu har plattorna i själva eldstaden lossnat…Vad betyder det? Är det farligt att elda? Märkte för ca 1 månad sedan att plattorna började spricka, och nu har en platta fallit av helt och även väggen bakom (där plattan satt) har börjat spricka…
Vem ska jag kontakta? Kan jag reparera den? Vad kommer en sådan
reparation att kosta mig? MVH Anne 

Svar: 
Hej Anne,  trist att det händer saker med kakelugnen som gör er oroliga.
Jag måste fråga bara: Inne i själva eldstade är det ju vanligen murat med tegelstenar (av eldfast tegel) och dessa är i regel sedan "putsade" med murbruk.  
Ibland kan det också sitta keramiska plattor i ett lager på tegelstenarna inne i själva eldstaden. Dessa plattor är bara några centimeter tjocka. Vad är det som lossnar när du skriver "plattor"?

Menar du att det är putsen som släpper, dvs endast någon centimeter tjockt ler-puts-lager?
I så fall är det ingen fara, för det där brukar man behöva putsa om med jämna mellanrum. Detta hittar du info om på Allt om Kakelugnar här:
http://www.alltomkakelugnar.se/elda-och-varda-din-kakelugn/putsa-om-eldharden

Där ser du också bilder inuti en eldstad med det eldfasta teglet synligt.

Om detta putsade lerskikt spricker och faller av lite för ofta så kan det i och för sig vara en indikation på att ni kanske eldar lite väl hårt i kakelugnen.
Tumregeln är att man kan göra en ordentlig brasa på morgonen och en på kvällen – det räcker!
En sådan eldning håller ugnen varm hela tiden och den fungerar då som värmespridare. Vill man bara myselda kan man hålla elden igång länge en kväll, men elda i så fall hellre med lite mindre fart.
Kakelugnen ska inte bli hetare på kaklet på utsidan än att du kan hålla handen emot utan att det är plågsamt varmt.

Om det är keramiska plattor som spricker och ramlar ner så är det naturligtvis inte bra, men det går förmodligen att mura fast nya hela igen relativt enkelt med en murares hjälp. Frågan är bara varför de har släppt och spruckit till att börja med?

Om det är tegelstenarna innanför putsen som spricker och släpper, ja då har ni sannolikt ett större problem och måste få hjälp med att laga det. Att mura om hela ugnen ska vi väl hoppas att ni slipper, utan att det räcker med att mura fast hela plattor/stenar i själva eldstaden. (En kakelugn måste förvisso tas ner och muras om igen någon gång ibland, men då snackar vi kanske någon gång per generation om ens det, och definitivt inte på en ugn som inte ens är 10 år! )

Jag vågar inte sia om priset, men vänd er till en kakelugnsmakare (eller murare med koll på kakelugnar) där ni bor. Kolla på Eniro/Gula sidorna ed eller kika bland annonserna som finns här på AlltOmKakelugnar om ni hittar någon lämplig och rådgör med dem.
Knäpp några bilder på hur det ser ut inne i eldstaden och kliv in (eller maila?) till en kakelugnsbutik eller kakelugnsmakeri och förklara ert problem så kan ni säkert få hjälp med vägledning om hur ni kan gå vidare.

Apropå att ni inte visste så mycket om kakelugnen och dess ålder:
Om förra ägaren har låtit bygga ugnen enligt alla konstens regler så har han/hon lämnat in en bygganmälan till kommunen. Då vill byggnadsnämnden ha tillbaka ett sakkunnighetsintyg på att arbetet är korrekt gjort. Det får man oftast från sotaren.
I denna dokumentation ingår även besiktningsprotokoll inklusive provtryckning av den nya ugnen.
Både kommunen och även sotaren bör alltså ha dokumentation på när ugnen installerades. Sotaren bör även ha dokumenterat uppföljande besiktningar som ju görs med några års intervall.
Mitt råd är att ta kontakt med lokale sotaren och be att få kopior på sådan info.
Där framgår det troligen även vilken firma som murade upp kakelugnen, och om jag vore som du skulle jag nog vända mig till dem för att fråga vad som kan ha hänt med ugnen och vad som bör göras.

Ja, jag kan som ni märker inte bidra med ett definitivt svar, men jag hoppas jag har gett er några ledtrådar och förslag på hur ni kan gå vidare. Varmt lycka till och det skulle vara jätteintressant om ni ville ta er tid att återkomma och berätta vad som hänt och hur det kunde fixas så kan vi sprida kunskapen till flera. 
Ha det gott / Anna-Carin på AlltOmKakelugnar