Vad väger en kakelugn?

Fråga:
Hej, jag tänker på att installera gamla kakelugnar i mitt nybygge. För att dimensionera grunden bör jag veta vad en kakelugn (ca 170 cm hög) väger?    Med vänl. hälsningar / Bernhard 

Svar:
Hej Bernhard,
Oj, enkel fråga med svårt svar. Det är väldigt svårt att svara generellt på vad en kakelugn väger. Det blir lite som att försöka svara på frågan ”vad väger en bil?” ;-)  
Enbart höjden på kakelugnen ger inte så stor vägledning, utan det beror helt och hållet på vad du vill ha: ny teknik/gammal teknik, rund kakelugn/rektangulär kakelugn, traditionell svensk/tysk jugend… Vikten beror alltså helt på vilken sorts kakelugn det är, dess mått utvändigt och även hur den är uppbyggd invändigt.
Det blir lite som att försöka svara på frågan ”vad väger en bil?” ;-)
Generellt kan man väl säga att en kakelugn brukar väga någonstans mellan 500 och 1500 kilo, och oftast någonstans mitt emellan där. Men det finns de som hamnar utanför även det stora intervallet.
Om du besöker en kakelugnsbutik – in real life eller på nätet – så kan du bilda dig en uppfattning om vilken sort du vill ha och vad den kan tänkas väga. 

Men dessutom måste man nog tänka på att en alldeles nyuppmurad kakelugn väger mer i början tills allt vatten har avdunstat och kakelugnen har satt sig coh torkat och vattnet försvunnit. Så det bör man nog ta höjd för.
Sedan finns det också moderna lättviktare att köpa om man är särskilt ute efter att vikten måste vara så låg som möjligt. En kakelugnsbutik kan ge dig råd om sådana. Det finns ju specialare som man bara fyller med sand och sådant där. Och även murade kaminer som nästan är att betrakta som öppna spisar med ett kakelhölje som ger kakelugns-look. Men som har fördelen att de blir lätta. Men det är ju nytillverkade kakelugnar vi är inne på då, och inte gamla, som du skriver att du tänker dig.
När du planerar för grunden bör du ju dessutom dimensionera för murstocken också, för någon form av murad rökkanal/murstock lär det ju också behövas om den ska vara till en kakelugn, tegel eller prefab moduler i typ leca.
Någon typ lättviktsskorsten brukar man aldrig sätta på kakelugnar (tegel och stål funkar inte ihop).
Antingen kommer ju murstocken att stå bakom kakelugnen, troligt på samma fundament. Eller så kommer murstocken vila på kakelugnen och definitivt på samma fundament.
För att kunna få ett svar på din fråga måste du alltså veta vilken kakelugn och vilken rökkanal/murstock du vill ha.

Du behöver förmodligen ta kontakt med en duktig byggare/byggnadsingenjör som kan hjälpa dig att beräkna dimensioner. Och klokt är nog att ta höjd för rejält mycket vikt. Du vill ju inte behöva snegla på din nya fina kakelugn och oroa dig över att att den ska rasa ner i källaren!
Beklagar, men det är det bästa svaret vi kan ge dig.
Varmt lycka till med ditt bygge – och en eloge till dig som planerar för gamla kakelugnar i ditt nybyggda hus.
Få saker kan skapa sådan trivsam hemkänsla och karaktär åt ett sprillans nytt hus som en kakelugn med själ!!!!!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>