Var kan jag köpa gnistgaller så att jag kan ha luckorna öppna?


Fråga
:  
Hej, jag har två kakelugnar i mitt hus.
Jag letar efter galler som jag kan sätta framför eldstaden. Ett galler som gör att det inte sprätter ut gnistor men ändå
låter vrämen komma ut i rummet då man eldar. Har ni kunskap om sånt?
mvh  Carl  

Svar
Hej Carl,  Visst vet jag vad du menar, jag äger själv ett sådant galler.
Det kallas väl kort och gott för "gnistgaller" och säljs lite överallt där de har saker som rör kakelugnar, byggnadsvård etc.

 

Jag kikade snabbt på Gyinge byggnadsvård t ex, och hittade detta:
http://www.gysinge.nu/frames.aspx?sectionId=819

 

Här på Mariebergs kakelugnsmakeri hittade jag ett också: 

http://www.mariebergs.com/?pid=89

 

Jag har även sett dem för en tid sedan på Nacka Byggnadsvård i Ulriksdal i norra Stockholm, men hittade dem inte på deras sajt.  Det finns säkert på närmare håll där du bor om ni har någon affär inriktad på byggnadsvård eller kakelugnar.  Gallret gör det möjligt att se elden utan risk för gnistor, vilket är mysigt. Men däremot reagerar jag lite mot att du skriver ”låter värmen komma ut i rummet när man eldar”.
Visst, om du sitter mitt framför kakelugnen så känner du bättre strålningsvärmen från själva elden om luckorna är öppna. Men du får ut mycket bättre värme-effektivitet (verkningsgrad) från din kakelugn om du eldar med luckorna stängda. Då värms hela pjäsen upp och behåller värmen i många många timmar efter att elden har falnat.
Om målet är så hög värme i rummet som möjligt per brasa så är det alltså ett mycket mer effektivt utnyttjande att elda med luckorna stängda.
… Men ibland kan man ju gott unna sig att ”lyxelda” med luckorna öppna bara för att det är så mysigt att sitta och betrakta elden och höra sprakandet. Och då är ju ett sådant här galler suveränt.

Lycka till!   /  Anna-Carin på AlltOmKakelugnar