Varför har kakelugnen två spjäll?

Fråga:
Hej! Vi har flyttat in en jugend trävilla från 1911 i Helsingfors för ca 2,5 år sedan. Vi har två kakelugnar och en täljstensugn.
Båda kakelugnarna har två spjäll högt uppe på höder sida av kakelugnen. Har inte stött på en enda ugn med två spjäll på er sida. Varför finns det två spjäll? Vad är de? Hur skall man använda dem?
Vore tacksam för svar – ingen tycks känna till detta.
Mvh, Edvard

Svar:  
Hej Edvard. Det var en riktigt klurig fråga!
V
i har inte heller stött på detta tidigare, så: ingen aning.
Vi frågade Fredrik Rask som är skorstensingenjör med erfarenhet som sotare och brandman och som brukar hjälpa oss här på Alltomkakelugnar. Men inte heller Fredrik hade stött på detta tidigare.
Fredrik Rask svarade så här:

Man kan tänka sig alla möjliga funktioner och tekniska lösningar.
För att få ett korrekt svar finns egentligen bara ett alternativ. Det är att ta ut någon inom branschen kunnig person, tex en sotare, som har tillgång till en besiktningskamera. Man får helt enkelt filma kakelugnen inifrån för att se hur rökgångar och spjäll är förbundna med varandra. Det är enda sättet att säkert få veta hur det hänger ihop.

Men gissa kan man ju göra ändå, och följer därför några vilda :-) gissningar:

* Kakelugnen kan vara eller kan ha varit installerad på samma rökkanal som någon annan eldstad och det extra spjället kan vara till för att stänga av kakelugnen när den andra eldstaden används.

* Kakelugnen kan ha haft en extra varmluftsslinga (plåtkanal) i ett angränsande rum, spjället kunde i så fall vara till för att styra ut luften till den slingan för uppvämning av det rummet.

Varmluftsslinga var vanligt att man satte mellan kamin och rökkanal, detta för att få rökgaserna att ta en längre väg och avge värme innan den åkte upp i skorstenen.

Men detta är som sagt bara gissningar, och du behöver få hjälp med att undersöka detta noggrannare för att få veta.” svarar Fredrik Rask.

Vi på Allt om Kakelugnar är väldigt tacksamma om du hör av dig igen, Edvard, om du skulle låta göra en sådan undersökning så att vi och alla besökarna här på sajten kan få lära oss mer om detta fenomen! Tack på förhand och varmt lycka till.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>